Filter Ponuda

Hrvatska
Grčka
0 € 700 €

NEWSLETTER

kursna lista 24.11.2017

PRODAJNI KURS: 121.5175 RSD

Sarti

Sarti je dobio ime po svom kralju Sartiosu. Na kraju V veka p.n.e. Sarti postaje jedan od 32 najvaznija naselja Halkidikija. Čak i antički pisac HERODOT navodi Sarti kao mesto kroz koje je prošao persijski car Kserks, Darijev sin, tokom persijkosg vojnog pohoda na grčke gradove u V veku pre Hrista..

Tokom velikih seoba stanovništva između Turske i Grčke, grčki stanovnici malog ostrva AVSA, u Mramornom moru (Turska), bili su primorani da napuste svoje domove i naselili su se u Sarti, tada stvorivši NOVU AVSU. Prvobitno su živeli na teritoriji metohe Svetog manastira Ksiropotami koje su se nalazile 500m od obale, gde su se dve godine suočavali sa glađu i malarijom, dok nisu izgradili domove za njih i njihove snove o novom početku.

Danas je Sarti jedno živopisno seoce, poznato i kao “tajanstveno rajsko mesto“. Ovaj naziv duguje čistoj tirkiznoj boji mora (svake godine je krasi plava zastavica, za čistoću morske vode i plaže). Prelepoj kombinaciji planine i mora, skrivenim uvalama, blizini nekoliko božanstvenih plaža (Orange, Karidi, Armenistis, Kalamici...), pogled na najviši vrh planine Atos (2033m, sveti vrh na kome se nalazi kapela Metamorfozis) čine ovo selo jedno od najatraktivnijih mesta za posetu turista ne samo na drugom prstu nego na celom Halkidikiju.

Sarti je prijatno otkriće za sve koji nemaju dovoljno informacija o ovom dragulju Halkidikija. Veliki broj uređenih i divljih plaža očaravaju posetioce ostavljajući mu nezaboravne uspomne. Brojni restorani i riblje taverne, nude širok spektar tradicionalnih jela i sveže ribe. Za mnoge, Sarti je mesto sa dušom gde se za svakoga moze pronaći po nešto, uživanje lagnom šetnjom kraj mora, prepustiti se zvucima talasa u nekom od mnogobrojnih kafića uz more, ili prepustiti se panoramskom pogledu na ceo Sarti sa vidikovca...

Plaža u Sartiju se ubraja u jednu od najboljih i istovremeno jednu od najvećih plaža Sitonije. Prostire se na površini od 3km. Razlog zašto Sarti smatraju jednim od najtraženijih i najkvalitetnijih destinacija Severne Grčke leži u njegovoj poziciji i blizini velikog broja prelepih plaža, od kojih su mnoge u vrhu svih lista najatraktivnijih i najlepših plaža Sitonije, a i šire. Svojim posetiocima nudi uživanja za jedan nezaboravan i prijatan boravak. Sa impozantnim pogledom na Svetu goru, vrh Atos i jedinstvenim dijapazonom boja stvara sliku koju nikada nećete zaboraviti.

Sarti je podeljen na tri dela: Stari Sarti, Novi Sarti i Sarti beach. Stari deo je spojen sa novim delom te je prelaz iz jednog u drugi deo gotovo neprimetan. Razdvaja ih jedan veliki parking za koji važi da je “granica“ između ova dva dela Sartija. Mnogobrojne taverne su odvojene šetalištem od plaže. Duž obale postoji šetalište i laganim hodom se iz starog dela, prolazi pored novog i dolazi do trećeg dela Sartija, Sarti Beach-a. U starom delu je skoncentrisano najviše sadžaja (tu je crkva, mali trg okružen prodavnicama, restoranima, poslastičarnicama, kafićima...). Novi Sarti je mirniji i pogodniji za one koji žele mir tokom noći i dana. U novom delu se takođe nalaze pekare, poslastičarnice, taverne... Sarti beach je na kraju zaliva i oko 3km je udaljen od starog dela Sartija i pogodan za sve one koji žele biti nadomak Sartija. Uživajte u čarima Sartija...

Provedite nezaboravno letovanje u Grčkoj sa Dunavtursom.

Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja!