Filter Ponuda

Makedonija
Crna Gora Grčka
Egipat
Turska
Bosna i Hercegovina
0 € 700 €

kursna lista 02.03.2024

SREDNJI KURS: 117.1695 RSD

NEWSLETTER

Prag

Zlatni grad koji treba doživeti

Dobryden! 
Dobrodošli u grad star skoro 1200 godina koji se smatra jednim od najlepših evropskih gradova. Njegova izuzetna lepota i privlačnost dolaze kao rezultat savršenog spoja gotske i barokne arhitekture u jedinstvenu celinu dok je duh kojim odišu praške ulice, ono što će vas naterati da se momentalno zaljubite u njega. Fasade su optočene zlatom i bogatim ukrasima. Istorijski centar grada je pod zaštitom UNESCO-a. Prag je glavni grad i najveći grad Češke Republike. To je jedan od najvećih gradova centralne Evrope i služio je kao glavni grad istorijske regije Češke vekovima. Ovaj magični grad mostova, katedrala, tornjeva zlatnih vrhova i crkvenih kupola, ogleda se u površini i svakako rekom Vltavom na kojoj leći više od deset vekova.

Zamkovi, katedrale, najstarije sinagoge i Karlov most Ono što je simbol grada je zamak Hradčani, praški Zoološki vrt - jedan od najmodernijih i najvećih zoloških vrtova u Evropi, čuveni Trg Sv.Venceslava gde se pored mnoštva kulturnih znamenitosti nalazi veliki poslovni i šoping centar. Zatim, toranj Petrinski odakle se pruža predivan pogled na grad, jevrejsku četvrt i najstariju sinagogu u Evropi. Šta reći o Karlovom mostu, jedan od najstarijih mostova u Pragu? Njega morate da doživite. povezuje Stari grad sa Lesser Tovn. Njegova izgradnja je počela u 14. veku, a to je jedan od najlepših objekata Praga. Tokom dana, ona je mesto trgovine i zabave, kao i muzičara Busk  a i tu umetnici prodaju svoje slike i nakit.

Franc Kafka Ono što svako ko poseti Prag kaže jeste da grad odiše posebnom dozom misticizma a legenda kaže da duh Franca Kafke, jednog od najznačajnijih evropskih pisaca XX veka koji je i rođen u Pragu, i dalje luta gradom. Legenda kaže da mu je duh ostao zarobljen u ovom svetu jer njegov verni prijatelj Maks Brod nije ispunio poslednju Kafkinu želju – da spali sva njegova dela.

Pravi užitak za pivopije i gurmane Posle obilaska ovih znamenitosti OBAVEZNO svratite na po “jedno” pivce, po kome je Prag i prepoznatljiv u svetu (PilsnerUrquella, Budweiser, Gambrinus, Krusovice, Radegast, Velkopopovickýkozel ili Staropramen) u pabove koji se nalaze širom grada (Černého Vola, Hostinec U Kocoura, itd.). Da li ste znali da su Česi najveće svetske pivopije i najveći konzumenti piva? Prosečno godišnje popiju čak 150l piva. Pored piva, morate da probate lokalnu kuhinju, a to su uglavnom jela od mesa - gulaš, řízek – odresci od svinjskog ili pilećeg mesa, knedle, u nekim od tradicionalnih restorana: Ferdinanda, Bredovský Dvůr, V Korunní. Uveče se možete odlučiti za neku romantičnu varijantu poput krstarenja Vltavom ili pak možete izaći u neki od modernih klubova Praga: Sasazu, Duplex, Karlovy Lazne, Mecca.

Karlove Vari  se nalaze u Češkoj na obalama reke Teple u zapadnom delu Bohemije. Mesto je poznato po porcelanu i staklu ali i po filmskom festivalu koji se održava u julu i u poslednjih par godina je stekao veliku popularnost, te važi za jedan od najznačajnijih u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ovaj festival je jedan od najstarijih na svetu, prvi put se održao 1946. godine a učestvovali su filmovi iz sedam zemalja.

Praški zamak Ovo je najveći drevni dvorac na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda, a raste kao san iznad grada nudi predivan pogled na oblastima ispod njega. Takođe, na sajtu je Vidovdan Katedrala sa Lookout Tover, Palata Galerija nekoliko palata i muzeja i lepa Kraljevski vrt, između ostalih. Takođe možete gledati predsedničke garde, a i zamenu  stražara koji se smenjuju na dužnosti na svaki sat.

 

 

Trenutno nema ponuda.